Matkultur och restauranger

Foto: Alex Kehr (Flickr)
Väljer du att åka till Turkiet så kommer du äta mat från ett av de bästa köken i världen, det turkiska köket är en fantastisk upplevelse för smaklökarna. Frågar man turkarna själva, så hävdar de att man har det tredje bästa köket i världen. Matkulturen i Turkiet bygger på riklig med mat i stora portioner. Här snålar inte kockarna med något. Grunderna i de turkiska maträtterna är bland annat bröd, fårost, grönsaker och ris samt en mängd spännande kryddor. Vanligt förekommande kryddor i det turkiska köket är kummin och chilipeppar. När du ändå är i Turkiet, passa på att handla saffran för det är oehört billigt, kvalitén är densamma som i Sverige. En av de mer populära grönsakerna är aubergine. Yoghurt är också en vanlig ingrediens, och utgör ofta grunden till kryddstarka såser, eller serveras naturell som tillbehör. Förrätten är oftast en eller flera meze (smårätter) och kan bestå av det mesta. Restaurangerna använder många gånger de lokala råvarorna och det gör de flesta smårätter till en liten upplevelse. Bröd serveras alltid till och ses som en viktig del i måltiden. Brödet till mezen är vitt och du får oftast en god sås eller smör till.
När man äter på restaurang i Turkiet, bör man ha god tid på sig. Ska man ta seden dit man kommer, ska man både påbörja midagen senare än vad vi svenskar är vana vid och stanna längre. Detta gäller både lunch och middag. Som turist behöver man självklart inte anpassa sig efter detta om man inte vill.
Kebab
Det som har gjort det turkiska köket så populärt är förstås kötträtterna och kebaben. Kebaben är faktiskt något av Turkiets nationalrätt som serveras i bröd tillsammans med det tunt skivade kebabköttet. Kebab är ett utmärkt lunchalternativ här, det säljs lite varstans och kostar inte många kronor.
Köfte & Gözleme
Köfte är små kryddstarka köttbullar gjorda på nöt eller lamm, till dessa serveras ofta ris, grönsaker och yoghurt. Gözleme är en annan nationalrätt som består av små knyten gjorda på spenat, fetaost, köttfärs och ägg.
Grytor
Även grytor av all det slag är populära i Turkiet. I inlandet är det fårkött som gäller, tack vare de stora hjordarna av får som betar på markerna. Den mest populära grytan är heter Osmansk gryta och tillagas oftast i en keramikform och smakar ljuvligt.
Öl och vin
Turkiets nationalöl heter Efes och är otroligt populär och smakar mycket gott. Ölen är god att dricka till grytor och starka måltider. Vin, både röda och vita, kommer ofta från vingården Villa Doluca som producerar en hel del vin till landet.
Tips på restauranger i Side
Anatolia är en mycket vacker restaurang som ligger längs huvudgatan i Side, ner mot hamnen. Man sitter högt uppe i restaurangen med utsikt över hela huvudgatan. Maten är underbar och personalen trevlig. Prisläget är som på det flesta restauranger i Side, humant.
Andra bra restauranger är Gul Restaurant, Ottoman Restaurant, Pasakoy Bar & Restaurant samt den franska restaurangen Conny's.
Barer och cafeér
Är man ute efter att festa tillsammans med kompisarna, så har man valt fel plats i Turkiet. I Side finns nästan inga barer eller klubbar överhuvudtaget. Vill man däremot gå ut, ta en öl och umgås så gör man oftast det på en restaurang eller på någon av hotellen. Side är väldigt fattig på lokala barer och pubar som enbart servar alkohol för en kort stund barhäng.
Tillbaka till Side Turkiet
När man äter på restaurang i Turkiet, bör man ha god tid på sig. Ska man ta seden dit man kommer, ska man både påbörja midagen senare än vad vi svenskar är vana vid och stanna längre. Detta gäller både lunch och middag. Som turist behöver man självklart inte anpassa sig efter detta om man inte vill.
Kebab
Det som har gjort det turkiska köket så populärt är förstås kötträtterna och kebaben. Kebaben är faktiskt något av Turkiets nationalrätt som serveras i bröd tillsammans med det tunt skivade kebabköttet. Kebab är ett utmärkt lunchalternativ här, det säljs lite varstans och kostar inte många kronor.
Köfte & Gözleme
Köfte är små kryddstarka köttbullar gjorda på nöt eller lamm, till dessa serveras ofta ris, grönsaker och yoghurt. Gözleme är en annan nationalrätt som består av små knyten gjorda på spenat, fetaost, köttfärs och ägg.
Grytor
Även grytor av all det slag är populära i Turkiet. I inlandet är det fårkött som gäller, tack vare de stora hjordarna av får som betar på markerna. Den mest populära grytan är heter Osmansk gryta och tillagas oftast i en keramikform och smakar ljuvligt.
Öl och vin
Turkiets nationalöl heter Efes och är otroligt populär och smakar mycket gott. Ölen är god att dricka till grytor och starka måltider. Vin, både röda och vita, kommer ofta från vingården Villa Doluca som producerar en hel del vin till landet.
Tips på restauranger i Side
Anatolia är en mycket vacker restaurang som ligger längs huvudgatan i Side, ner mot hamnen. Man sitter högt uppe i restaurangen med utsikt över hela huvudgatan. Maten är underbar och personalen trevlig. Prisläget är som på det flesta restauranger i Side, humant.
Andra bra restauranger är Gul Restaurant, Ottoman Restaurant, Pasakoy Bar & Restaurant samt den franska restaurangen Conny's.
Barer och cafeér
Är man ute efter att festa tillsammans med kompisarna, så har man valt fel plats i Turkiet. I Side finns nästan inga barer eller klubbar överhuvudtaget. Vill man däremot gå ut, ta en öl och umgås så gör man oftast det på en restaurang eller på någon av hotellen. Side är väldigt fattig på lokala barer och pubar som enbart servar alkohol för en kort stund barhäng.
Tillbaka till Side Turkiet
Relaterat: Nyttig mat