Bra att veta om Side och Turkiet
Det finns två stränder i Side, den västra stranden är där de flesta turisterna håller till och den östra stranden sträcker sig ungefär 100-300 meter mot öst innan de stora hotellen kommer som charterbolaget Nazar har. Söker du en lugn och avkopplad strand så är den östra stranden att rekommendera, vattnet är kristallklart och nästan tomt på turister med endast några få barer och solstolar. Inte så tokigt va?
Är du ute och promenerar i Side så tänk på att lyfta på fötterna ordentligt när du går, för i Turkiet är höjden på trottoarerna något högre än vad vi är vana vid i Sverige. Se även upp med snabbt förbifarande bilar, mopeder och lastbilar - i Turkiet kör man inte som vi nordbor är vana vid. Vill man hyra bil så är det inga problem att ge sig ut i trafiken så länge man tar det lugnt och släpper förbi fordon som verkar ha mer bråttom än en själv.
Under högsommaren i Turkiet, juli och augusti, kan dagstemperaturen stiga upp mot 35-40 grader i skuggan, därför bör man dricka stora mängder vatten för att undvika huvudvärk. Försök även att de första dagarna bära t-shirt för att inte bli allt för bränd. Solen tar oerhört bra i Turkiet, även när man inte ligger och pressar på stranden.
Sängarna på hotellen är oftast inte lika mjuka som vi är vana vid hemma i Sverige, så ta för vana att du de första nätterna kommer att få lite ont i ryggen men det brukar snabbt gå över. I Turkiet finns inte heller några täcken som vi har hemma i Sverige, utan det är underlakan man använder, däremot finns det oftast filtar i garderoben som man kan använda om det blir för kallt på natten. Filten kan också användas under lakanet för att få en lite mjukare känsla.
Tänk alltid på att pruta när du shoppar, är du en duktig köpare kan du få ner priset mellan 30-50%. En mycket viktig sak är att inte håna de turkiska säljarna när du shoppar genom att ångra dig när du väl har prutat ner en vara. Det betyder nämligen att säljaren "tappar ansiktet" vilket inte är särskilt populärt.
Det turkiska köket klassas som ett utav världens bästa kök, men var noggrann med att kontrollera att framförallt fläskkött är helt genomstekt, om inte ska du be restaurangen steka på köttet. Två populära rätter i Turkiet är Döner Kebab och Ottomansk Kebab (kebabgryta).
Ta gärna med en ficklampa från Sverige då det kan vara mörkt runtomkring hotellet på kvällen, och ha även som vana att dra igen dörren till terrassen annars får du oväntat besök av mygg och andra kryp.
Turkiet har samma strömstyrka och kontakter som vi här hemma i Sverige. Så rakapparater, mobilladdare och andra elektriska prylar fungerar utan någon adapter.
Turkiet och Side hör till ett av de mest prisvärda resmål man kan välja i Europa. Här finns också gott om sevärdheter och historia att ta del av.
<< Tillbaka till Side Turkiet
Är du ute och promenerar i Side så tänk på att lyfta på fötterna ordentligt när du går, för i Turkiet är höjden på trottoarerna något högre än vad vi är vana vid i Sverige. Se även upp med snabbt förbifarande bilar, mopeder och lastbilar - i Turkiet kör man inte som vi nordbor är vana vid. Vill man hyra bil så är det inga problem att ge sig ut i trafiken så länge man tar det lugnt och släpper förbi fordon som verkar ha mer bråttom än en själv.
Under högsommaren i Turkiet, juli och augusti, kan dagstemperaturen stiga upp mot 35-40 grader i skuggan, därför bör man dricka stora mängder vatten för att undvika huvudvärk. Försök även att de första dagarna bära t-shirt för att inte bli allt för bränd. Solen tar oerhört bra i Turkiet, även när man inte ligger och pressar på stranden.
Sängarna på hotellen är oftast inte lika mjuka som vi är vana vid hemma i Sverige, så ta för vana att du de första nätterna kommer att få lite ont i ryggen men det brukar snabbt gå över. I Turkiet finns inte heller några täcken som vi har hemma i Sverige, utan det är underlakan man använder, däremot finns det oftast filtar i garderoben som man kan använda om det blir för kallt på natten. Filten kan också användas under lakanet för att få en lite mjukare känsla.
Tänk alltid på att pruta när du shoppar, är du en duktig köpare kan du få ner priset mellan 30-50%. En mycket viktig sak är att inte håna de turkiska säljarna när du shoppar genom att ångra dig när du väl har prutat ner en vara. Det betyder nämligen att säljaren "tappar ansiktet" vilket inte är särskilt populärt.
Det turkiska köket klassas som ett utav världens bästa kök, men var noggrann med att kontrollera att framförallt fläskkött är helt genomstekt, om inte ska du be restaurangen steka på köttet. Två populära rätter i Turkiet är Döner Kebab och Ottomansk Kebab (kebabgryta).
Ta gärna med en ficklampa från Sverige då det kan vara mörkt runtomkring hotellet på kvällen, och ha även som vana att dra igen dörren till terrassen annars får du oväntat besök av mygg och andra kryp.
Turkiet har samma strömstyrka och kontakter som vi här hemma i Sverige. Så rakapparater, mobilladdare och andra elektriska prylar fungerar utan någon adapter.
Turkiet och Side hör till ett av de mest prisvärda resmål man kan välja i Europa. Här finns också gott om sevärdheter och historia att ta del av.
<< Tillbaka till Side Turkiet